ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Güncel Miyopi Bilgileri – 2

17.10.2021
1.875
A+
A-

Yüksek Miyopinin Getirdiği Sorunlar Neler? Patolojik Miyopi Nedir?

Miyopta Hızlı Artış Olması Ne Anlama geliyor?

Sferik eşdeğer olarak yılda 1 numara ve daha fazla artan çocuklarda miyopinin hızlı arttığını ifade edebiliriz. Miyop artışı olan hastalarda neden sıklıkla gözün ön-arka eksende fazla uzamasıdır.

Kimlerde Miyop Artış Riski Yüksektir?

10 yaşından küçük çocuklarda miyopun hızlı arttığını biliyoruz. Anne-babadan en az birinde miyop olması hızlı artış açısından risk faktörü sayılabilir. Aydınlıkta açık havada günde 2 saatten az zaman geçiren çocuk ve günde 2 saatte fazla zamanı yakına bakarak geçiren çocuklar konusunda literatür henüz tam bir kesinlik arz etmemekle birlikte, sahadaki gözlemlerimiz, özellikle Covid-19 döneminde tahminen uzaktan eğitim ve dışarı fazla çıkamama gibi nedenlerin etkisi ile miyopinin daha sık geliştiğini ve miyopların daha hızlı arttığını bize göstermiştir. Bu nedenle yakın bir gelecekte literatürde bu konuda bilgilerin değişeceğini tahmin ediyoruz.

Yüksek Miyopi Nedir?

Yüksek miyopi önceleri sferik eşdeğeri 6 numara ve üzeri olan miyoplar için kullanılırken, 2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan toplantıda, en az bir gözde sferik eşdeğerin 5 ve üzeri olması yüksek miyopi olarak tanımlanmıştır. Bu seçimin sebebi olarak da iyi gören gözü 5 numara olan miyop bir kişinin tashihsiz görme düzeyinin yasal körlük olan %5’in altında olması esas alınmıştır.

2020 yılında dünya nüfusunun %4’ünün yüksek miyop olduğu (yaklaşık 300 milyon kişi) ve 2050 yılında bu oranın %10’a ulaşacağı tahmin edilmektedir. (Grafik 1 nolu kaynaktan alıntı olarak paylaşılmıştır. Yıllara göre yüksek miyop kişilerin tahmini sayısını ve dünya nüfusuna göre yüzdelerini göstermektedir)

Daha Yüksek Miyopların Karşı Karşıya Kaldığı Riskler Neler?

Miyop numarasının artması ile bazı göz hastalıklarının daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu durumu şu örneğe benzetebiliriz; bir balon çok şişirildiğinde duvarı incelir ve patlamaya daha yakın hale gelir. Göz de ön arka eksende çok uzadığında gözün ağ tabaka adını verdiğimiz iç duvarı (retina) incelir ve yırtılmaya daha müsait hale gelir. Bu yırtılma retinanın arka ucunda olursa “Miyopiye Bağlı Makülopati” adını verdiğimiz sarı nokta hastalığı, ağ tabakanın kenarlarında meydana gelirse de “Retina yırtığı ve buna bağlı retina ayrılması (dekolmanı)” gelişme riski artar. Bu hastalıklar çoğunlukla 40 yaş üstünde görülmekle birlikte, numarası hızla artan bir çocuğun erişkin hayatında bu hastalıklar açısından riskinin arttığından bahsedilebilir (risk artışı gözü bozuk olmayan emetrop bir bireye kıyaslanarak ifade edilmiştir):

Patolojik Miyopi Nedir?

Eğer göz aşırı uzar ve bunun sonucunda görme siniri veya ağ tabaka hasarı gelişir ve buna bağlı görme kaybı oluşursa, buna “Patolojik Miyopi” adını veriyoruz. Yani burada görme kaybı gelişmesi ön şartı mevcuttur. Her yüksek miyop patolojik miyop değildir, çünkü görme kaybı olmayabilir. Ancak yüksek miyopların %50 ila %70 inde patolojik miyopi gelişme riski söz konusudur. Yani görme kaybı olasılığı yüksek miyoplarda daha fazladır. Patolojik miyopi gözün ön-arka eksen uzunluğu fazla olan kişilerde daha sık izlenir. 40’lı yaşlardan itibaren hem patolojik miyopi görülme sıklığı artar, hem de ciddi görme kayıpları ortaya çıkabilir. Şu anda Asya ülkelerinde patolojik miyopi görülme oranı %1-3 civarındadır. Uzakdoğu ülkelerinde en önemli kalıcı görme kaybı nedeni olarak patolojik miyopi ilk sıralara yükselmiştir. Genel endişemiz ilerleyen yıllarda (muhtemelen onyıllarda) bu durum dünyanın geri kalanında ve ülkemizde de ortaya çıkacaktır. Patolojik miyopiye neden olan retina yırtığı/dekolmanı ve miyopiye bağlı sarı nokta hastalığının tedavileri mevcuttur. Ancak tedavi olarak kullanılacak lazer, ameliyat veya göz içine iğne yapılması gibi zahmetli ve maliyetli yöntemler gereklidir, hem de tedaviye rağmen kalıcı görme kayıpları meydana gelebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahmini, patolojik miyopi nedeniyle gerekecek tedavilerin gelecekte ülke ekonomilerine de önemli yük getireceği yönündedir.

Bu nedenlerle miyopinin kontrol altına alınması ve yüksek miyopi olmayacak şekilde yavaşlatılması büyük önem kazanmaktadır. Bunun nasıl yapılabileceğine serinin sonraki yazılarında değinmeye çalışacağız.

Kaynaklar:

  1. https://bhvi.org/news/the-impact-of-myopia-and-high-myopia/
  2. Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, et al. Global prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016;123:1036–1042
  3. D I Flitcroft. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res 2012 Nov;31(6):622-60.

YAZARIN SON YAZILARI
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.