ALTIN 2.725,36
DOLAR 33,9762
EURO 37,6709
BIST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26 °C
Hafif Yağmurlu

Denetimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

30.07.2024
1.855
A+
A-
Denetimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Değerli Üye Meslektaşlarımız,

İlçe Sağlık Müdürlükleri müesseselerimize;

  • yılda en az iki kere olağan,
  • şikâyet, soruşturma veya kurumun talebi üzerine olağan dışı denetimler düzenlemektedirler.

Denetimlerin önceden bildirilmesi söz konusu olmayıp, bu denetimlerde her türlü kolaylığı göstermemiz, denetim ekibince istenilen her türlü bilgi ve belgeleri temin etmemiz gerekmektedir.

Denetimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Mesul müdürün müessesede bizzat bulunması esastır.
  • Reçetesiz numaralı gözlük camı ve her türlü kontak lens satışı yapılması yasaktır.
  • İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından tasdikli reçete kayıt defterleri ve teftiş ve denetim defterimiz bulunmalı, reçete kayıt defterleri hasta müracaat tarihine göre düzenli olarak işlenmelidir.
  • Faturalarımızda, optisyenlik müessesesi ruhsatnamesinin tarihi ve sayısı mutlaka yer almalıdır.  
  • Müessesede bulunan tıbbi cihazlar Ürün Takip Sistemine kayıtlı olmalı ve ürünlerin üzerinde karekod bulunmalıdır. (Tıbbi cihazların Ürün Takip Sistemine kayıtlı olup olmadığı ve denetimin gerçekleştiği müessese stokunda bulunup bulunmadığı denetim ekiplerince kontrol edilmektedir.)
  • Optisyenlik müessesesinin mesul müdürü yıl içerisinde toplam otuz gün izin kullanabilir. Mesul müdür izne ayrılmadan önce kullanacağı izin süresi İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne (SGK sözleşmesi varsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na) bildirilmelidir.
  • Mesul müdürün, hastalık ve sair zorlayıcı sebeplerden dolayı bir aydan fazla olmamak üzere müesseseden ayrılması durumunda, mazeret halinin ortaya çıkmasından itibaren kırk sekiz saat içerisinde bir dilekçe ile il müdürlüğüne bilgi verilmelidir.

Reçetesiz numaralı gözlük camı ve her türlü kontak lens satışının yapıldığının, İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından tasdikli reçete kayıt defterleri ve teftiş ve denetim defterinin bulunmadığının, reçete kayıt defterlerinin düzenli işlenmediğinin ilk denetimde tespiti halinde Kanunumuzun 15’inci maddesi hükmüne göre idari para cezası uygulanmaktadır.

Üst üste iki denetimde mesul müdürün görevinin başında bulunmadığının tespit edildiği ve geçerli mazeretin bulunmadığı durumlarda Kanunumuzun 15’inci maddesi hükmüne göre idari para cezası uygulanmaktadır.

İdari para cezalarına ilişkin bedeller her yıl için güncellenen değerleme oranına göre belirlenir. Buna göre; Kanunumuzun

  • 14’üncü maddesinde yer alan 35.000₺ idari para cezası 2024 yılı için 586.309₺,
  • 15’inci maddesinde yer alan 6.000₺ idari para cezası 2024 yılı için 100.457₺,
  • 15’inci maddesinde yer alan 20.000₺ idari para cezası 2024 yılı için 335.001₺ olarak belirlenmiştir.

Ticaret İl Müdürlükleri tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda ayrıca denetimler yapılmakta olup konuya ilişkin duyurumuza aşağıdaki sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.